piątek, 28 marca 2014

omelette française na słodko


za dużo czasu już nie mam, więc streszczam się w słowach, tak jak streszcza się w minimalizmie dzisiejszy przepis. omelette française, czyli francuski omlet według ulubionej Julli Child, słynnej na całym świecie ze swojej francuskiej kuchni, którą zarażała ludzi w programie French chef.
ten omlet to jeden z najprostszych, najszybszych i przede wszystkim najsmaczniejszych omletów. dla osób uczulonych na gluten polecam tym bardziej, nie trzeba tutaj kombinować z doborem mąki.


omelette française
na słodko
(1 porcja)

- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 szczypty cukru
- łyżka wody
- olej do smażenia

- do podania: owoce ze słoików, świeże owoce, dżemy, konfitury, jogurt

roztrzepać jajka z wodą, dodać szczyptę soli i troszeczkę cukru. wymieszać. na patelni rozgrzać łyżkę oleju. wylać masę jajeczną na patelnię, odczekać chwilę, aż spód się zetnie, a następnie trzymając za rączkę patelni potrząsać nią energicznie do przodu i do tyłu, by omlet zwinął się w rulonik. można też pomóc sobie łopatką. przełożyć na talerze i podawać na słodko.

6 komentarzy:

  1. przepysznie podany omlet! przyjemnie jest tak słodko rozpoczynać dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  2. prościutkie i pyszne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja jadłam tego omleta i naprawdę polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda, na 100% wypróbuję!
    Zapraszam do mnie:
    http://aniawojtas.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. piszę się na takie śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Chyb apowinnam takiego spróbować, bo u mnie królują wyłącznie omlety biszkoptowe ;p

    OdpowiedzUsuń