za dużo czasu już nie mam, więc streszczam się w słowach, tak jak streszcza się w minimalizmie dzisiejszy przepis. omelette française, czyli francuski omlet według ulubionej Julli Child, słynnej na całym świecie ze swojej francuskiej kuchni, którą zarażała ludzi w programie French chef.
ten omlet to jeden z najprostszych, najszybszych i przede wszystkim najsmaczniejszych omletów. dla osób uczulonych na gluten polecam tym bardziej, nie trzeba tutaj kombinować z doborem mąki.
omelette française
na słodko
(1 porcja)
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 szczypty cukru
- łyżka wody
- olej do smażenia
- do podania: owoce ze słoików, świeże owoce, dżemy, konfitury, jogurt
roztrzepać jajka z wodą, dodać szczyptę soli i troszeczkę cukru. wymieszać. na patelni rozgrzać łyżkę oleju. wylać masę jajeczną na patelnię, odczekać chwilę, aż spód się zetnie, a następnie trzymając za rączkę patelni potrząsać nią energicznie do przodu i do tyłu, by omlet zwinął się w rulonik. można też pomóc sobie łopatką. przełożyć na talerze i podawać na słodko.
przepysznie podany omlet! przyjemnie jest tak słodko rozpoczynać dzień :)
OdpowiedzUsuńprościutkie i pyszne danie:)
OdpowiedzUsuńA ja jadłam tego omleta i naprawdę polecam :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, na 100% wypróbuję!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie:
http://aniawojtas.blogspot.com/
piszę się na takie śniadanie!
OdpowiedzUsuńChyb apowinnam takiego spróbować, bo u mnie królują wyłącznie omlety biszkoptowe ;p
OdpowiedzUsuń