niedziela, 17 listopada 2013

migdałowy mini serniczek


nie lubię cieni na zdjęciach, ale one są, aparat niechętnie przymruża na nie oko choćbym nie wiem co robiła i jak bardzo go błagała. a błagam mocno (i ładnie), uwierzcie. do przerabiania zdjęć się nie nadaję więc rzadko robię coś spektakularnego w tej dziedzinie. a może powinnam poczytać coś o kursie przerabiania? usuwania cieni? da się?

a więc serniczek na śniadanie. jednoporcjowo idealny. nie chce Ci się albo nie masz czasu piec całej blachy ciasta? wiesz, że całej blachy i tak nie zjesz i jedzenie się zmarnuje? nie masz ochoty, żeby ciasto przechowywane później w lodówce ciągle Cię kusiło? zrób jednoporcjowy serniczek z mojego przepisu :) żaden grzech, żadne marnowanie, a za to 100% satysfakcji smaku.naturalnie migdałowy aromat to strzał w dziesiątkę!


migdałowy mini serniczek
(przepis własny)
(1 porcja)

- 200g twarogu zmielonego*
- 5 łyżek mielonych migdałów
- 1 białko jajka
- torebka cukru waniliowego

piekarnik nastawiamy na 180*C. mieszamy ze sobą wszystkie składniki, przekładamy do kokilki lub innego naczynia żaroodpornego i wkładamy do nagrzanego piekarnika zmniejszając temperaturą na 150*C. pieczemy 25-20 minut.
* uwielbiam serniki z prawdziwego twarogu, dlatego używałam prawdziwego twarogu, który rozdrabniałam widelcem na gładszą masę, potem mieszając z innymi składnikami twaróg jeszcze bardziej przybiera gładszą konsystencję chociaż wiadomo nie jest on wtedy tak gładki, jak taki prawdziwie mielony. nie umniejsza to smaku, a wręcz moim zdaniem taki jest lepszy. można jednak twaróg po prostu samemu zmielić, można też użyć twarogu na serniki z wiaderka.



Akcje:

W orzechowym raju 2 Twarogowe słodkości  Mąka migdałowa

13 komentarzy:

  1. Takie mini smakołyki są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł i praktyczny kiedy chce się zjeść coś słodkiego, ale nie ma się ochoty bawić z wielkimi formami :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Te zdjecia sa sliczne! Coz zlego jest w cieniach? Przeciez fotografia jest malowaniem swiatlem. Nie istanialaby bez cieni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis. Serniczek wygląda prześlicznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. sernik <3 do tego migdałowy ! do wypróbowania -koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ojej zjadlabym taki "brzmi" przepysznie.. Dostałabym wody różanej, pięknie sie komponuje z migdałami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak tak, różana. dokładnie, idealnie się tu wpasowuje. to jutro u mnie w kuchni będzie różana, znów!

      Usuń
    2. szkoda, że nie posiadam tej wody! nigdy nawet nie natknęłam się na takową w sklepach.

      Usuń
  9. Czasami trzeba rozpieścić smakołykiem tylko jedną osobę - siebie :D

    OdpowiedzUsuń
  10. ach, serniczki, jak ja je uwielbiam! migdałowy brzmi wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń