sobota, 5 października 2013

słodka kasza jęczmienna w jesiennych smakach


smak kaszy na słodko chodzi za mną już od dawna, a po warsztatach wegańskich, w których brałam niedawno udział - już tym bardziej, kiedy to kasza jaglana stała się budyniem. tak więc zaspokajam ochotę, zaspokajam poranny głód, czerpię energię, której każda kasza wiele oddaje, po czym biegnę na zajęcia. od dzisiaj chodzenie nabrało nowego wymiaru. uwierzcie, jeszcze nigdy nie zmęczyliście się tak chodząc. po prostu chodząc! kto jest zainteresowany ten wpisze sobie w google "indoor walking" :)

kasza ta jest prosta, dosyć szybka (można ją też przygotować dzień wcześniej, co uwzględnię w przepisie) i bardzo sezonowa smakowo. każdy z was ją polubi! poz tym myślę, że to już ostatnie podrygi śliwek, tym samym jest to niezaprzeczalny powód do korzystania nich w dużej mierze, a w tym polecam moją kaszkę. oczywiście z owocami możecie kombinować na każdy sposób i dodawać raz śliwki, a gdy te już się skończą - jabłka lub banany.





cynamonowa kasza ze śliwkami 
(przepis własny)
(2 porcje)

pół szklanki kaszy jęczmiennej
szklanka wody
łyżka oleju z pestek winogron (lub innego)
łyżeczka cynamonu (raczej płaska)
szklanka mleka sojowego
garść śliwek
opcjonalnie miód do posłodzenia

szklankę wody zagotowujemy w garnuszku. kaszę opłukujemy zimną wodą i wrzucamy do garnuszka, gdy woda będzie się gotować. dodajemy olej i cynamon, gotujemy aż kasza wsiąknie całą wodę. pamiętamy o mieszaniu co jakiś czas. (na tym etapie kaszę wystudziłam i przełożyłam do lodówki na noc, a rano postąpiłam z następnymi wskazówkami).
dolewamy mleka sojowego i gotujemy następne 5-10 minut, kasza powinna zgęstnieć, ale nie musi do końca, ponieważ po zdjęciu z gazu, gdy damy jej chwilę ona sama mocno zgęstnieje, dlatego dobrze jest ją przestudzić z 5 minut.
w miseczkach układamy śliwki, na nie kaszę i znów śliwki.


przepis jak ulał do akcji:
Rozgrzewające dania

8 komentarzy:

  1. Kocham takie miseczkowe śniadania! Śliwki i cynamon - cudowne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kasza na słodko to pyszna kasza, zdecydowanie! a wersja jesienna, ze śliwkami - nic, tylko się zajadać! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. w takim razie chętnie spróbuję tą kaszę na słodko, a już najlepiej w tak smacznej jesiennej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrób mi taką kaszkę! Wygląda przepyyyysznie...

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba zjem takie cacko dziś na śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne sniadanie. Moze to dziwnie zabrzmi ale ja jeszcze nigdy kaszy jeczmiennej nie jadlam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jakoś kurcze nie mogę się przekonać do kaszy jęczmiennej (a pęczak o dziwo mi smakuje)- ale ta z pewnością była pyszna (w końcu zawiera śliwki!)

    OdpowiedzUsuń