sobota, 19 października 2013

gruszkowy chlebek z rodzynkami

nie było w domu bananów, ani dyni do stworzenia sławnych chlebków o ich smakach. trochę za późna godzina na pobiegnięcie do pobliskiego sklepu i zakup.
w misce jednak chowały się gruszki. więc będą gruszki!

bo nareszcie sobota. nareszcie relaks.
na śniadanie w formie dwuporcjowej, dla mnie i dla Mamy. śmiało jedno możecie robić z tego jedną dużą porcję.

pełnoziarnisty chlebek gruszkowy z rodzynkami
(przepis własny)
(2 porcje)

- 150g mąki pszennej razowej
- 3 małe gruszki (około 250g)
- 1 jajo
- garść rodzynek
- łyżka miodu
- szczypta cynamonu
- łyżeczka proszku do pieczenia

mąkę łączymy z proszkiem, jajem, miodem, rodzynkami i cynamonem. gruszki ścieramy drobno na tarce i dodajemy do ciasta. dokładnie mieszamy.
piekarnik nagrzewamy do 180*C. pieczemy przez 30 minut.
chlebek genialnie smakuje na ciepło z roztapiającym się masłem lub miodem. jednakże zjadanie solo też polecam.




3 komentarze:

  1. świetny chlebek ! taki jesienny :) wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. coś wspaniałego taki gruszkowy chlebek! oj zjadłabym, zjadła! :)

    OdpowiedzUsuń