w misce jednak chowały się gruszki. więc będą gruszki!
bo nareszcie sobota. nareszcie relaks.
na śniadanie w formie dwuporcjowej, dla mnie i dla Mamy. śmiało jedno możecie robić z tego jedną dużą porcję.
pełnoziarnisty chlebek gruszkowy z rodzynkami
(przepis własny)
(2 porcje)
- 150g mąki pszennej razowej
- 3 małe gruszki (około 250g)
- 1 jajo
- garść rodzynek
- łyżka miodu
- szczypta cynamonu
- łyżeczka proszku do pieczenia
mąkę łączymy z proszkiem, jajem, miodem, rodzynkami i cynamonem. gruszki ścieramy drobno na tarce i dodajemy do ciasta. dokładnie mieszamy.
piekarnik nagrzewamy do 180*C. pieczemy przez 30 minut.
chlebek genialnie smakuje na ciepło z roztapiającym się masłem lub miodem. jednakże zjadanie solo też polecam.
Musi być dobryy :)
OdpowiedzUsuńświetny chlebek ! taki jesienny :) wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńcoś wspaniałego taki gruszkowy chlebek! oj zjadłabym, zjadła! :)
OdpowiedzUsuń