niedziela, 6 lipca 2014

wegańskie ciasto bananowe z jagodami




na niedzielę. na wakacje. chill out na tarasie (balkon i parapet też się liczy!), nad morzem lub w pociągu do wspaniałej pracy ;)
ukochany sezon jagodowy w pełni.

wegańskie ciasto bananowe z jagodami
(1 keksówka)
(wszystkie składniki w temperaturze pokojowej)

1,5 szklanki mąki (u mnie szklanka orkiszowej i pół szklanki pełnoziarnistej, polecam)
1/3 szklanki cukru trzcinowego
1/4 szklanki delikatnego oleju (z pestek winogron lub rzepakowy)
1/2 szklanki mleka sojowego
2 dojrzałe banany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki jagód
szczypta soli

w mniejszej miseczce wymieszać suche składniki (mąkę, proszek i sól), a w większej połączyć cukier z olejem. banany dobrze rozgnieść lub nawet zblenderować na mus, dodać do większej miski razem z mlekiem. suche składniki przełożyć do mokrych i wszystko razem porządnie wymieszać łyżką. na koniec dodać umyte jagody i delikatnie wymieszać. przelać masę do keksówki.
piekarnik nagrzać do 180*C i piec przez 45 minut.



akcja:
Słodkie jagodowe lato

13 komentarzy:

  1. Mniam, ale tu pyszności :)) poproszę kawałeczek do kawki...

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam to ciacho! a latem, z najlepszymi owocami smakuje cudownie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie dość, że wegańskie, to takie pyszne i...z jagodami! ♥

    OdpowiedzUsuń
  4. takie ciasta bananowe najbardziej kojarzą mi się z podróżowaniem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie wegańskie wypieki! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. widzę już na kolejnym blogu smakołyki z borówkami, chyba najwyższy czas też coś samemu zrobić:D

    OdpowiedzUsuń
  7. widzę, że nie tylko ja jestem fanką jagód :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Jedno słowo - jadłabym! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. dobrze jest miec pracę i móc ją nazywać wspanialą. i dobrze jest mieć pod ręką takie słodkości. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda na wilgotne - a takie lubię najbardziej! Pyszności. Po prostu. Podziel się :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w rzeczywistości również jest wilgotne. bardzo chętnie bym się podzieliła, wysłać pocztą? :))

      Usuń
  11. Od razu po zdjęciach widać, że ciasto jest bardzo wilgotne i takie właśnie uwielbiam :) Nigdy bym nie pomyślała, żeby połączyć banany z jagodami, ale chyba najwyższa pora spróbować, bo prezentuje się niezwykle apetycznie :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetnie się prezentuje to ciasto! ; )
    Super przepis!

    OdpowiedzUsuń