poniedziałek, 12 maja 2014

od wiosny wszystko się zaczyna

już jest najlepsza sałata masłowa, delikatny szczypiorek, młoda cebulka i rzodkiewka. pomidory smakują pomidorowo, a rynek zaludnia się tłumem ludzi tworzących kolejki przy straganach. to właśnie lubię w wiośnie, że jest taka żywa, nie tylko sama w sobie, ale również wokoło. daje życie roślinkom, pysznym warzywom i owocom, a ptaki zaczynają ćwierkać radośnie. rozpoczyna sezon wczesnego wstawania i chodzenia na rynek, po to tylko, żeby załapać się na truskawki  i jagody, rozpoczyna sezon rowerowy, mokrych włosów schnących na wietrze i najdłuższych spacerów z pupilem koło nogi. a przede wszystkim w końcu wyciąga ludzi z domów! 
od wiosny wszystko się zaczyna.



i pasty do kanapek kojarzą mi się wiosennie, bo najlepsze są z dodatkami, które tylko na wiosnę i lato możemy zdobyć. 

lekka pasta łososiowa

- 1 porcja wędzonego łososia
- 1 jajko ugotowane na twardo
- pół pęczku szczypiorku
- sól i pieprz

- do podania: sałata, pomidor, rzodkiewka!

łososia rozdrobnić widelcem ze startym jajkiem, dodać drobno pokrojony szczypiorek i doprawić do smaku (głównie pieprzem, łosoś jest sam w sobie wystarczająco słony).

1 komentarz:

  1. I tu się zgodzę, wiosną życie budzi się na nowo. A poza tym jest większy wybór w warzywach i owocach, godzinami mogłabym chodzić między straganami!

    OdpowiedzUsuń