środa, 28 maja 2014

bardzo wiosenna sałatka

ostatnio dużo się działo. w kilka dni zebrałam tyle uśmiechów, których czasem w najskrytszych kątach nie ma miesiącami. niezawsze wyspana, jak poranny ptaszek, wstaję z rana i za zapachem wiosny podążam na targ. dziś kupiłyśmy pierwsze młode ziemniaczki i kapustę, obowiązkowe truskawki i dużo rzodkiewek. rzodkiewek, które poszły do sałatki.

(1 porcja)

- kilka dużych liści sałaty masłowej
- 5 podłużnych rzodkiewek
- szczypiorek
- 1/3 kostki twarogu (ok. 80g)

+ sos - miodowy winegret z oleju lnianego:
- 2-3 łyżki oleju lnianego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/2 łyżeczki płynnego miodu
-  sól i pieprz do smaku
(jeśli nie posiadasz oleju lnianego, bez problemu użyj innego. zachęcam jednak do zaopatrzenia się takowy)

sałatę rwiemy na mniejsze części, rzodkiewkę kroimy w cienkie plasterki, a twaróg w kostkę. szczypiorek drobno kroimy. wszystko razem mieszamy w miseczce. przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki i polewamy nim sałatkę. 
tadaam, gotowe!


P.S. proporcje do sałatki możecie dobierać według własnego uznania.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie sałatki, są smaczne i zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sałatki to bogactwo witamin :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jadłabym codziennie!

    OdpowiedzUsuń