- kilka dużych liści sałaty masłowej
- 5 podłużnych rzodkiewek
- szczypiorek
- 1/3 kostki twarogu (ok. 80g)
+ sos - miodowy winegret z oleju lnianego:
sałatę rwiemy na mniejsze części, rzodkiewkę kroimy w cienkie plasterki, a twaróg w kostkę. szczypiorek drobno kroimy. wszystko razem mieszamy w miseczce. przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki i polewamy nim sałatkę.
tadaam, gotowe!
+ sos - miodowy winegret z oleju lnianego:
- 2-3 łyżki oleju lnianego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/2 łyżeczki płynnego miodu
- sól i pieprz do smaku
(jeśli nie posiadasz oleju lnianego, bez problemu użyj innego. zachęcam jednak do zaopatrzenia się takowy)sałatę rwiemy na mniejsze części, rzodkiewkę kroimy w cienkie plasterki, a twaróg w kostkę. szczypiorek drobno kroimy. wszystko razem mieszamy w miseczce. przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki i polewamy nim sałatkę.
tadaam, gotowe!
P.S. proporcje do sałatki możecie dobierać według własnego uznania.
Uwielbiam takie sałatki, są smaczne i zdrowe :)
OdpowiedzUsuńSałatki to bogactwo witamin :)
OdpowiedzUsuńjadłabym codziennie!
OdpowiedzUsuń