placki z kalafiora curry
(około 20 placków, zależy od wielkości kalafiora)
1 duży kalafior (mój naprawdę ogromny, po ugotowaniu warzył około 800g)
2 jaja
4 łyżki mąki z soczewicy (lub innej, jednak ta z soczewicy jest bardziej bliska kuchni Indyjskiej)
1 pęczek natki pietruszki
1 czubata łyżka curry
1 czubata łyżeczka kurkumy
1/4 łyżeczki papryki
sól
oliwa z oliwek do smażenia
Kalafior gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Po ugotowaniu kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Dodajemy jaja, mąkę i wszystkie przyprawy, mieszamy przez chwilę dokładnie. Solimy do smaku. Oliwę z oliwek rozgrzewamy na patelni i smażymy do zarumienia z obu stron.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Z towarzystwem zawsze i wszędzie :)
Przepis dodaję do akcji:
Pyszności! Uwielbiam takie klimaty, ale takiego kalafiora jeszcze nie jadłam :) Polecam spróbować (o ile już nie próbowałaś) kotlecików z cukinii :)
OdpowiedzUsuńświetne! taki przepis trzeba wypróbować;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie warzywne placuszki :) z kalafiorem będę musiała koniecznie zrobić!
OdpowiedzUsuń