sobota, 17 sierpnia 2013

młody kalafior z curry w plackach


zdałam sobie sprawę z tego, że jeszcze ani jednego dania na słono Wam tutaj nie zaproponowałam. a przecież słone dobre tak samo jak i słodkie. czasem nawet lepsze. wolicie słone czy słodkie smaki? mi ciężko jest się zdecydować.


dziś więc proponuję placki z kalafiora curry. jest to wariacja kuchni z Indii. danie obiadowe. ale szczerze powiem, że ja zajadam je również na kolację, a ostatnio zdarzyło się, że zjadłam kilka na śniadanie. u mnie zwykle z dodatkiem serka wiejska, ale polecam także sos czosnkowy, śmietanę, czy jogurt.


placki z kalafiora curry
(około 20 placków, zależy od wielkości kalafiora)

1 duży kalafior (mój naprawdę ogromny, po ugotowaniu warzył około 800g)
2 jaja
4 łyżki mąki z soczewicy (lub innej, jednak ta z soczewicy jest bardziej bliska kuchni Indyjskiej)
1 pęczek natki pietruszki
1 czubata łyżka curry
1 czubata łyżeczka kurkumy
1/4 łyżeczki papryki
sól
oliwa z oliwek do smażenia

Kalafior gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Po ugotowaniu kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Dodajemy jaja, mąkę i wszystkie przyprawy, mieszamy przez chwilę dokładnie. Solimy do smaku. Oliwę z oliwek rozgrzewamy na patelni i smażymy do zarumienia z obu stron. 
Podajemy z ulubionymi dodatkami.



Z towarzystwem zawsze i wszędzie :) 


Przepis dodaję do akcji:
Kuchnia indyjska II

3 komentarze:

  1. Pyszności! Uwielbiam takie klimaty, ale takiego kalafiora jeszcze nie jadłam :) Polecam spróbować (o ile już nie próbowałaś) kotlecików z cukinii :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne! taki przepis trzeba wypróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie warzywne placuszki :) z kalafiorem będę musiała koniecznie zrobić!

    OdpowiedzUsuń