Wegański biszkopt cytrynowy przełożony kremem kokosowym
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka roślinnego (używałam sojowe)
3/4 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki oleju (rzepakowy lub winogronowy sprawdza się najlepiej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
otarta skórka z 2 sparzonych cytryn
sok z 2 cytryn
szczypta soli
krem: 200g wiórków kokosowych i mała puszka mleczka kokosowego mocno schłodzonego
Sok z cytryny i skórkę z cytryny mieszamy z olejem i mlekiem, następnie dodajemy cukier i miksujemy na gładką emulsję. W większej misce mieszamy mąkę, proszek i szczyptę soli, następnie do suchych składników dodajemy mokre. Wszystko wlewamy do foremki posmarowanej olejem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40-45 minut. W międzyczasie przygotowujemy krem do ciasta - wszystkie składniki bardzo dokładnie blendujemy na gładką masę.
Kiedy ciasto się upiecze i wystygnie, kroimy je na pół, nakładamy krem, przykrywamy i próbujemy!
cudowne ciacho! kokos i cytryna to jedno z moich ulubionych połączeń, także zachwycam się tym pomysłem - musi smakować przepysznie :) do tego tak wiosennie :)
OdpowiedzUsuńMmm, znakomicie to ciacho wygląda :)
OdpowiedzUsuńPiękne wyszło to ciasto. :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładne zdjęcia. *.*