piątek, 22 sierpnia 2014

muffinki z jabłkami i daktylami (beztłuszczowe)

czuję jesień. jadę rowerem, już w bluzie i długich spodniach, dłonie marzną mi od wiatru, złote liście szeleszczą wokół kół. mam ochotę na same ciepłe dania, coraz więcej herbat, cynamon, babciny jabłecznik, ciasto marchewkowe lub placek ze śliwkami. tymczasem spontanicznie biegnę do pobliskiego sklepu, kupuję, co brakuje w szufladach, by już zaraz mieszkanie również zapachniało ciepłą, przyjemną jesienią. to dopiero mały początek! 


zawsze kiedy próbowałam eksperymentować z beztłuszczowymi lub mniejtłuszczowymi wypiekami, szczerze przyznaję, średnio wychodziły. już prawie się poddałam, kiedy trafiłam na przepis od Waniliowej Chmurki. inspirowałam się przepisem na ciasto, zaś smakowy dobór wyszedł całkiem spontanicznie. muffinki są mięciutkie, sprężyste, aromatyczne, po prostu dobre. robi je się zniewalająco szybko i dość długo zachowują świeżość, lecz i tak najlepiej przecież zjadać po chwilowym ostudzeniu. 


przepis na 6 sztuk:

- 175g mąki (dałam pół na pół pszenną tortową i orkiszową*)
- 1 jajko
- pół szklanki mleka
- 120g cukru trzcinowego
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duże jabłko (polskie! :) )
- garść daktyli (ew. rodzynek/żurawiny)

piekarnik rozgrzewamy do 200*C.
jajko, mleko i cukier  mieszamy w mniejszej misce. w większej mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. tworzymy zgłębienie w centrum i wlewamy tam mieszankę mleczno-jajeczną, dokładnie mieszamy.
jabłko kroimy w kostkę, daktyle na mniejsze części i łączymy z pozostałymi składnikami.
masę przelewamy do muffinkowych foremek i pieczemy 30 minut. studzimy na kratce, możemy podawać posypane cukrem pudrem.

*zamiast orkiszowej można użyć pszennej pełnoziarnistej lub tylko pszennej


akcja:
Jedz polskie jabłka

10 komentarzy:

  1. to dopiero początek jesiennych aromatów, potem będzie się działo... :D świetne muffinki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Muffinki są mega pyszne, zjadłabym ich więcej :) Polecam, wypróbujcie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne zdjęcie :) i paznokcie

    Dzięki za udział w akcji

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, dzięki, to mamine łapki pozowały, przekażę :D

      Usuń
  4. Nie sądziłam, że można zobić jakieś ciasto zupełnie bez tłuszczu - bardzo interesujący przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To zdjęcie z widelcem bardzo mi się podoba!: ))

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. I można zjeść jedną więcej bez wyrzutów :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń