wtorek, 10 czerwca 2014

idealny ryż na mleku z truskawkami

do domu przynoszę kilogramy truskawek, co druga osoba mijana na ulicach ma w rękach koszyczek truskawek, a babcia spełniła już tradycję letniego drożdżaka z truskawkami. innymi słowy, trwa najlepszy sezon na całym świecie - sezon truskawkowy! obsesyjnie przesiąkam ich zapachem i słodyczą, cieszę się i marzę. lato jest pełne mocy, truskawki mają moc, każdy z nas ma moc, trzeba się tylko uśmiechnąć.

i choć w blogowym folderze na komputerze czeka wiele warzywnych, słonych, (nareszcie?) niesłodkich przepisów, to nie mogłabym nie wlać w bloga trochę tej truskawkowej słodyczy, trochę tej mojej małej obsesji. coś czuję jednak, że nikt nie będzie miał mi tego za złe, a przepisy przydadzą się każdemu mniejszemu i większemu maniakowi truskawek. :)


za inspirację dziękuję wspaniałej Marcie. pierwszy raz jadłyśmy z Mamą tak idealny ryż na mleku, który faktycznie chce się wylizywać aż po brzegi miseczki. prawdopodobnie posiadacie wszystkie potrzebne składniki do wykonania tego ryżu, a to duży plus, gdy ochota nachodzi niespodziewanie. z dodatkiem owoców również możecie kombinować i dać wodzę owocowej fantazji.

ryż na mleku z truskawkami
(1 porcja)

100g ryżu
1 szklanka mleka
2 łyżki cukru trzcinowego
1/4 łyżeczki mielonej wanilii
szczypta soli
skórka starta z 1/4 cytryny
łyżka jogurtu lub śmietany

szklanka truskawek
łyżeczka cukru trzcinowego (opcjonalnie)

ryż opłukać i wrzucić go do garnka razem z mlekiem, skórką z cytryny i szczyptą soli. doprowadzić do zagotowania, po czym zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować 15 minut, aż ryż będzie miękki i gęsty. nie zapomnij mieszać, ryż lubi przyklejać się do garnków. ;) do gotowego dodać cukier, wanilię i jogurt lub śmietanę, i odstawić wszystko na bok.
następnie lekko rozgnieść truskawki widelcem i, opcjonalnie, wymieszać je z cukrem.
ryż przelać do miseczki i podawać z truskawkami.

smacznego!



akcja:
Milion smaków truskawek

12 komentarzy:

  1. truskawki zdecydowanie mają w sobie magiczną moc, a ten sezon uwielbiam -sama dziś z koszyczkiem w ręku wędrowałam do domu :) ryż na mleku w tym wydaniu nie mógł nie smakować fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmniam.. rewalacyjnie się prezentuje :) kocham truskawki w każdym wydaniu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. To lato dla mnie też jest wyjątkowo truskawkowe. Jem truskawki kilogramami (i wcale nie przesadzam mówiąc o kilogramach - jeden dziennie to minimum). Pije truskawkowe koktajle na kolacje, dodaje truskawki do porannej owsianki, kładę plasterkami na kanapkach z brie, piekę tarty z truskawkami i rabarbarem na deser. Truskawki mnie całkiem opanowały tego lata :) i zastanawiam się tylko kiedy mi sie znudzi

    OdpowiedzUsuń
  4. Naprawdę idealny. Jak ja uwielbiam truskawki. Trochę tęskno mi do polskich ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmniam... jak pięknie wygląda.... aż szkoda jeść;p

    OdpowiedzUsuń
  6. Czesc. Na blogu u ellin przeczytałam o projekcie z pytaniami na każdy dzieńdnia który prowadzisz... Czy może jest to projekt który znalazlas w interencie? Mogłabys powiedziec mi o nim coś wiecej - bardzo mnie zaciekawił. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutaj są pytania na każdy dzień podzielone na miesiące - http://www.pinterest.com/kristyha/365-journal-questions/
      W sumie to nie ma tu co więcej mówić, odpowiadasz systematycznie (czyli codziennie!) na pytanie, które jest do danego dnia i najlepiej prowadzić to naprawdę kilka lat (wydaje się strasznie, ale projekt wciąga), by zobaczyć swoje odpowiedzi na takie same pytania, ale na przestrzeni lat. :)

      Usuń
    2. Dziękuję :)

      Usuń
  7. Ja w tym roku cieszę się sezonem truskawkowym, ile tylko mogę. Taki ryż na mleku z dodatkiem tych pysznych czerwonych owoców musiał smakować obłędnie. Urocze ujęcia.

    OdpowiedzUsuń
  8. u mnie też truskawkowe zatrzęsienie, ale za to jak pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  9. truskawki są jednym z głównych powodów, dla których już teraz nie mogę doczekać się lata ;)

    OdpowiedzUsuń