wtorek, 17 czerwca 2014

Chiny w domu - tofu w sosie słodko-kwaśnym

jakie jest Wasze ulubione danie chińskiej restauracji? moje to tofu w sosie słodko-kwaśnym z warzywami albo sajgonki, niepodważalnie! żałuję, że w moim mieście zlikwidowali najlepszą restaurację z przysmakami Azji, jaka tu była, zostawiając same mini-bary. to już nie to samo. bywając często w rozjazdach wstępuję do "Chińczyka" i zamawiam swoje ulubione danie. tym razem Chiny w odwiedzinach we własnym domu, na szybki sposób, gdy dni biegną za szybko, żeby marnować je na siedzenie w oparach kuchni. tak, tak, to wakacje!


tofu w sosie słodko-kwaśnym z warzywami
(2 porcje)

1 paczka warzyw na patelnię (koniecznie z marchewką i papryką, kupuję w Biedronce) (400g)
pół kostki tofu
1 sztuka pomidorów z puszki
2 łyżki kukurydzy (jeśli nie było jej w paczce warzyw na patelnię)
5 pieczarek
2 krążki ananasa z puszki + trochę soku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka syropu daktylowego (lub cukru trzcinowego)
1 łyżeczka sosu sojowego
pół łyżki mąki ziemniaczanej
przyprawa kuchni chińskiej
sól i pieprz do smaku

warzywa wcześniej rozmrozić, wrzucić na patelnię dodać kukurydzę, pokrojonego na mniejsze części ananasa i pieczarki. zalać wszystko pomidorami z puszki i gotować przez ok. 5 minut, dodać sok z cytryny, sok z ananasa, syrop daktylowy, sos sojowy i przyprawy do smaku. odlać łyżką trochę powstałego sosu pomidorowego i wymieszać go z mąką ziemniaczaną, po czym wlać na patelnię i cały czas mieszać warzywa aż sos zgęstnieje. tofu pokroić w kostkę, osobno podsmażyć i na koniec dodać do warzyw, lekko wymieszać. podawałam z ryżem i surówką.
smacznego.



akcja:

Wegetariański obiad III

5 komentarzy:

  1. rzadko chodzę do restauracji, nie ma u mnie dobrej chińskiej, a taki obiad z ogromną ochotą bym zjadła! dlatego dobrze, że te smaki w tak apetyczny sposób można odtworzyć w domu :) i widzę moje ulubione tofu! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To najlepszy sos słodko-kwaśny jaki jadłam w życiu :) Pyyycha

    OdpowiedzUsuń
  3. zawsze sos słodko kwaśny kupuję w słoiczku, ale widzę, że warto zrobić swój :) a można dodać własne ugotowane warzywa też, co nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, można, to jest po prostu szybka wersja ;)
      potem ugotowane warzywa zalej pomidorami z puszki i postępuj dalej jak w przepisie.

      Usuń
  4. mmmm.... obłędnie wygląda! zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń