poniedziałek, 17 lutego 2014

luty o smaku truskawek i borówek


napawam się widokiem słońca opanowywującego drogi i wpadającego przez okna do domu. jest coraz jaśniej i cieplej, a dzień coraz dłuższy. idealnie na dwa tygodnie wolnych dni. nawiasem mówiąc przyszedł czas, w którym już nie brak światła przeszkadza w robieniu zdjęć, a jego nadmiar! miałam dzisiaj na sesji walkę z wielkimi cienie robiące się od wszystkiego, również ode mnie, co stało w zasięgu słońca. 

definitywnie więc przyszedł czas, w którym nie wystarczają mi już mrożonki owocowe i domowe konfitury w smakach lata.  i kiedy widzę truskawki czy borówki w sklepach to nie mogę się oprzeć sięgnięciu po nie i wpakowaniu do koszyka. nawet, gdy Mama próbuje "zepsuć" mi tą frajdę wmawianiem, że to nie to co polskie, świeże itp, nie poddaję się - tęsknota do lata wygrywa. potem wygrana ta daje ogromną smakową satysfakcję. choć faktycznie, często te importowane owoce to sama woda, bez zapachu, smaku i wartości. nie mniej jednak zdarza się trafić na te, które są soczyste, dobre i pięknie pachnące. co do ich wartości nie mogę się wypowiedzieć, lecz mam nadzieję, że nie jest najgorzej. 

dziś więc truskawki i borówki na śniadanie w dwóch wersjach. obie są proste i pozostawiają owoce bez żadnych obróbek, w naturalnym ich smaku, lecz obok króluje smak miodowego mleka lub waniliowego. którą wersję wybierzecie? :)


miodowa zupka mleczna 
z truskawkami i borówkami
(1 porcja)

- szklanka mleka
- czubata łyżeczka miodu
- kilka truskawek
- garść borówek
- 2 łyżki musli

mleko gotować aż będzie gorące (w lecie używamy zimnego mleka). na koniec dodać miód i mieszać do jego rozpuszczenia. do mieseczki wrzucać borówki, pokrojone na mniejsze części truskawki i musli. zalać gorącym mlekiem z miodem i od razu podawać.



waniliowa zupka mleczna
z truskawkami i borówkami
(1 porcja)

- szklanka mleka
- 1/4 laski wanilii
- 3/4 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- kilka truskawek
- garść borówek
- 2 łyżki musli

mleka wymieszać z cukrem z prawdziwą wanilią oraz miąższem z 1/4 laski wanilii. laskę również wrzucić do mleka (doda więcej aromatu) i gotować je do gorąca (w lecie używamy zimnego mleka). do mieseczki wrzucać borówki, pokrojone na mniejsze części truskawki i musli. z mleka wyjąc laski i zalać owoce. podawać od razu!


k

4 komentarze:

  1. Pyszna kombinacja! Zdrowe i pyszne!
    witkaa.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja nie przepadam za mlecznymi zupami, ale Twoja mnie bardzo kusi!! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wersja z wanilią... rozpływam się!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie. Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń